ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

[UP]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παιχνίδια ζωγραφισμένα στο δάπεδο του  σχολικού χώρου για παιδιά του Δημοτικού

Παιχνίδια διασκέδασης άσκησης, δημιουργικότητας και συνεργασίας στην αυλή του σχολείου

 

 

Παιχνiδια ζωγραφισμeνα στο δaπεδο του  σχολικοy χΩρου για παιδιΑ του ΔημοτικοΥ

  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΚΟΥ- ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

* Σκάλα ή Βασιλέας

*Υπολογιστική μηχανή

* Στρογγυλός Καλόγερος, Κοχλιός, Πετροφέγγαρο

* Οι 11 βαθμοί

* Τα 4 τετράγωνα

Ι. Σκάλα ή Βασιλέας

Γενικές Οδηγίες

 Το γνωστό παιχνίδι  στην κυπριακή διάλεκτο ως Βασιλέας ή Σκάλα παίζεται ως εξής:  Tο σακουλάκι ή πώμα ή όποιο ακίνδυνο αντικείμενο συμφωνήσετε με τα παιδιά (παλιά χρησιμοποιούσαν πλακερές πέτρες), ρίχνεται από τον  πρώτο παίχτη στο μικρότερο αριθμό.  Αφού το σακουλάκι ριχτεί εντός του τετραγώνου με κουτσό πηδά το παιδί που το έριξε πάνω από το τετράγωνο και συνεχίζει κουτσό  στα επόμενα τετράγωνα και όταν τελειώσει, επιστρέφει κουτσό,  μαζεύει  το σακουλάκι του και συνεχίζει για να βγει έξω. Μετά να ρίχνει στον επόμενο αριθμό. Ένας παίχτης χάνει όταν πατήσει γραμμή, όταν πατήσει στο τετράγωνο που είναι μέσα το σακουλάκι του  ή όταν αποτύχει να ρίξει το σακουλάκι του στο σωστό τετράγωνο. Όταν ξαναέρθει η σειρά του συνεχίζει από τον αριθμό που έχασε. Όταν ένας παίχτης ρίξει το σακουλάκι του σε όλα τα τετράγωνα με επιτυχία επιλέγει ένα τετράγωνο που είναι δικό του (το σπίτι του)  και δεν δικαιούνται οι άλλοι παίχτες να πατούν μέσα. Κερδίζει το παιχνίδι ο παίχτης που έχει τα περισσότερα σπίτια.  Το παιχνίδι αυτό μπορεί να σχεδιαστεί στο δάπεδο με διάφορους τρόπους και είναι γνωστό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Α. Η Καμπάνα (Σκάλα από την Ιταλία)

Β. Αεροπλανάκι

Σημείωση: Στο 4 και στο 5 όταν δεν υπάρχει σακουλάκι μέσα τα παιδιά πατούν ταυτόχρονα το αριστερό  πόδι στο 4 και το δεξί στο 5. Το ίδιο γίνεται με τους αριθμούς  7 και 8.

Γ. Σκάλα από την Αλβανία

Σημείωση: Στους αριθμούς  4 και  7 δικαιούται ο παίχτης  να  πατήσει με τα 2 πόδια. Όταν ένας παίχτης τελειώσει όλα τα τετράγωνα  φτάσει  δηλ. στο 9 για να κερδίσει  «σπίτι»  πρέπει στην επιστροφή  από το νούμερο 9 να εκτελέσει μια δοκιμασία που του βάζει ο επόμενος παίχτης.

Τέτοιες  δοκιμασίες μπορεί να είναι να επιστρέψει  :

 1. Με τα χέρια στο κεφάλι.
 2. Με το δάχτυλο πάνω στη μύτη.
 3. Με κουτσό πίσω- πίσω.
 4. Όπως το βάτραχο.
 5. Με τα χέρια στην μέση.
 6. Κάνοντας στροφή σε κάθε αριθμό.
 7. Γαυγίζοντας.
 8. Λέγοντας τους αριθμούς στα Αγγλικά κ.τ.λ.

 

Δ. Σκάλα από την Τσεχία (Ολυμπιακοί Αγώνες)

Σημείωση: Η σκάλα αυτή παίζεται σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες μέχρι το αριθμό 10. Μετά ο παίχτης ρίχνει το σακουλάκι του στο στέμμα και ανάλογα με το χώρο που θα προσγειωθεί (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) παίρνει και την αντίστοιχη θέση. Αν θέλει να πάρει άλλη θέση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

 Ε. Λουλούδι

     

Σημείωση: Το κέντρο του λουλουδιού είναι σπίτι όλων των παιχτών και δε δικαιούται κανένας παίχτης όταν κερδίσει να το διεκδικήσει ως «σπίτι» του.

 Ζ. Κάμπια

        

Σημείωση: Το κεφάλι της κάμπιας είναι σπίτι όλων των παιχτών και δε δικαιούται κανένας παίχτης όταν κερδίσει να το διεκδικήσει ως «σπίτι» του.

 Η. Έντομο

    

   

Σημείωση: Στα μάτια του εντόμου πατούν ταυτόχρονα  τα 2 πόδια – ένα σε κάθε μάτι και είναι το σπίτι όλων των παιδιών και δε δικαιούται κανένας παίχτης όταν κερδίσει να το διεκδικήσει ως «σπίτι» του. Στο 4 -4 όταν δεν υπάρχει σακουλάκι μέσα τα παιδιά πατούν ταυτόχρονα το δεξί πόδι στο ένα φτερό και το αριστερό στο άλλο φτερό. Το ίδιο γίνεται με τους αριθμούς  5 -5. Όταν το παιδί πρέπει να ρίξει στον αρίθμό 4 ρίχνει πρώτα στο αριστερό φτερό και όταν το πάρει  το σακουλάκι και βγει έξω ρίχνει στο δεξιό φτερό. Το ίδιο γίνεται και όταν φτάσει στον αριθμό 5.

 Θ. Διαστημόπλοιο

   

Σημείωση: Μετά τον αριθμό 4, ο παίχτης στοχεύει με τη σειρά από αριστερά προς δεξιά τους πλανήτες. Το σακουλάκι μπαίνοντας και   στον πλανήτη  εξασφαλίζει στον παίχτη 5 βαθμούς αν είναι μικρός  πλανήτης και 10 αν είναι μεγάλος. Κερδίζει ο παίχτης με τους περισσότερους βαθμούς.

 Ι.  Πύραυλος

  

Σημείωση: Μετά τον αριθμό 4, ο παίχτης στοχεύει με τη σειρά από αριστερά προς δεξιά τους μετεωρίτες . Το σακουλάκι μπαίνοντας   στο μετεωρίτη  εξασφαλίζει στον παίχτη  τους βαθμούς που αναγράφονται.. Κερδίζει ο παίχτης ο οποίος αφού χτυπήσει όλους τους μετεωρίτες  χτυπά στο τέλος και την βόμβα!!!

Κ. Εξωγήινος

  

Σημείωση: Μετά τον αριθμό 4, ο παίχτης στοχεύει με τη σειρά από αριστερά προς δεξιά τα μάτια του εξωγήινου για να τον τυφλώσει . Κερδίζει ο παίχτης ο οποίος τυφλώνει εξ ολοκλήρου τον εξωγήινο!!! 

       Λ.Οι μέρες της εβδομάδας (σκάλα από την Ολλανδία)

Σημείωση: Παίζεται όπως η σκάλα με τη διαφορά ότι καθώς  πηδά  στο ένα πόδι ο παίχτης πρέπει να λέει δυνατά τις μέρες της εβδομάδας αλλιώς χάνει τη σειρά του. Στην Κυριακή μπορεί να πατήσει με τα 2 πόδια.  Μπορεί  ο εκπαιδευτικός να ζητήσει να λένε  τις μέρες δυνατά σε άλλη γλώσσα! (π.χ. Αγγλικά)

* Στην Ολλανδία ενώ οι μέρες  είναι γραμμένες στα ολλανδικά μπορεί να ζητηθεί  από τα παιδιά να τις λένε στα Γερμανικά.

ΙΙ.Υπολογιστική Μηχανή

Ο πρώτος παίχτης από τη θέση εκκίνησης ρίχνει το σακουλάκι του ή πώμα ή όποιο ακίνδυνο αντικείμενο συμφωνήσετε με τα παιδιά στον αριθμό 0. Μετά με κουτσό πηδά στο = και σχηματίζει με οποιοδήποτε τρόπο αποτέλεσμα 0. π.χ. 3-3 μαζεύει το σακουλάκι και πηδά στην εκκίνηση. Μετό ρίχνει στο 1. Ο παίχτης αποφασίζει και πηδά από την εκκίνηση = 3-2 ή = 4-3 κ.τ.λ.

Συμφωνούμε με τα παιδιά ότι στους μονούς αριθμούς προσγειωνόμαστε με κουτσό ενώ στους ζυγούς με τα 2 πόδια. Το παιχνίδι τελειώνει όταν φτάσουμε στον αριθμό 9.  Ένας παίχτης χάνει όταν πατήσει γραμμή, όταν πατήσει στο τετράγωνο που είναι μέσα το σακουλάκι του  ή όταν αποτύχει να ρίξει το σακουλάκι του στο σωστό τετράγωνο. Όταν ξαναέρθει η σειρά του συνεχίζει από τον αριθμό που έχασε.

Σημείωση: Αν θέλουμε να συνεχιστεί το παιχνίδι  10 ,11, 12, 13, …μπορεί να δώσουμε  2 σακουλάκια στον παίχτη. Με το ένα χέρι ρίχνει πρώτα το ένα σακουλάκι στο 1 και με το άλλο στο 0.  Πηδά =2Χ5 ή = ή = 5+5 παίρνει τα σακουλάκια και πηδά στη θέση εκκίνησης.

Το παιχνίδι αυτό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό (καρτέλες, επίλυση προβλημάτων  ατομικά , ομαδικά κ.τ.λ.)  με όποιο τρόπο νομίζει καλύτερα.  Δικές σας ιδέες που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας ευπρόσδεχτες!! (yiolandakyriakidou@live.com)

 

ΙΙΙ.Στρογγυλός Καλόγερος,  Ο Χοχλιός, Το Πετροφέγγαρο

Γενικές οδηγίες:

 Τα παιχνίδια αυτά παίζονται με ρίξιμο αντικειμένου σε συγκεκριμένο χώρο  και στη συνέχεια ο παίχτης κάνει  κουτσό με συνεχές σπρώξιμο του αντικειμένου που ρίχνει, με τη μύτη του παπουτσιού με μια ορισμένη διαδρομή. Τα 3 παιχνίδια παρουσιάζονται πιο κάτω:

Α. Στρογγυλός καλόγερος

Είναι ένας κύκλος χωρισμένος σε 5 ίσα μέρη. Ο  πρώτος παίχτης ρίχνει το αντικείμενο που συμφωνήσαμε (σακουλάκι, πέτρα, πώμα μπουκάλας κ.τ.λ.)  σε όποιο χρώμα θέλει . Ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες που αναγράφονται πιο πάνω, η διαδρομή είναι η πέτρα να σπρωχθεί κουτσό με τη μύτη του παπουτσιού σε όλα τα χρώματα με τη σειρά και να σπρωχθεί έξω όταν φτασει στο αρχικό χρώμα. Ένας παίχτης χάνει, αν πατήσει ή αυτός ή η πέτρα του κάποια γραμμή του κύκλου. Ο παίχτης κερδίζει αν πετύχει να κάνει αυτή τη διαδρομή 5 φορές ξεκινώντας κάθε φορά από διαφορετικό χρώμα. Για κάθε επιτυχημένη διαδρομή κερδίζει 1 βαθμό.

Β. Ο χοχλιός

Σημείωση: Η διαδρομή είναι όπως δείχνει το σχήμα. Ξεκινά ο παίχτης από το πρώτο τετράγωνο πηγαίνοντας στα επόμενα μέχρι να φτάσει το κέντρο. Στο κέντρο του χοχλιού ο παίχτης δικαιούται να ξεκουραστεί  πατώντας και με τα 2 πόδια. Μετά επιστρέφει πάλι κουτσό. Ένας παίχτης χάνει αν πατήσει ή αυτός ή η πέτρα του κάποια γραμμή του χοχλιού. Για κάθε επιτυχημένη διαδρομή κερδίζει 1 βαθμό.

* Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί και ως σκάλα.

 

Γ.Το πετροφέγγαρο

        

    (σχ1)                                                                                              (σχ2)

Το αντικείμενο ρίχνεται με τη σειρά που δείχνει το σχήμα 2.  Ακολουθεί τις γενικές οδηγίες που προαναφέρθηκαν.

IV.Οι έντεκα βαθμοί

Κάθε ορθογώνιο έχει πλάτος 30εκ. και μήκος 1 μ. Ο πρώτος παίχτης στέκεται μπροστά από το 1ο ορθογώνιο κρατώντας το αντικείμενο που συμφωνήσαμε (πέτρα, πώμα, σακουλάκι κ.τ.λ.) και χωρίς φόρα κάνει άλμα από τα 2 στα 2 πόδια. Στο ορθογώνιο που θα προσγειωθεί αφήνει το σακουλάκι του και βγαίνει έξω. Οι επόμενοι παίχτες  κάνουν το ίδιο. Όταν έρθει η σειρά του πρώτου παίχτη συνεχίζει από το ορθογώνιο που προσγειώθηκε την πρώτη φορά με άλμα από τα 2 πόδια στα 2 πόδια χωρίς φόρα και αφήνει το σακουλάκι του στη νέα του θέση. Όταν ο παίχτης φτάσει στο τέλος κερδίζει 11 βαθμούς. Το παιχνίδι συνεχίζει μέχρι κάποιος παίχτης φτάσει πρώτος στους 100 βαθμούς.

V.Τα 4 τετράγωνα

 

Το παιχνίδι παίζεται από 4 παίχτες. Αν κάποιος χάσει αντικαθίσταται από άλλο που περιμένει στη σειρά. Το μεγάλο τετράγωνο έχει πλευρά 5 μέτρα περίπου και χωρίζεται σε 4 ίσα τετράγωνα όπως δείχνει το σχήμα. Ο παίχτης που βρίσκεται στην περιοχή Α ξεκινά το παιχνίδι κρατώντας μια μπάλα που έχει αναπήδηση  πίσω από την διαγώνια γραμμή του σέρβις χωρίς να την πατά  όπως φαίνεται στα σχ1 και 2. Η μπάλα σερβίρεται με κτύπημα από κάτω  αφού κτυπήσει πρώτα στο έδαφος  με παλάμες ανοικτές είτε με το ένα χέρι είτε με τα δύο χέρια κατευθύνοντας την σε όποιο τετράγωνο θέλει ο παίχτης που τη σερβίρει. Ο παίχτης που υποδέχεται την μπάλα αφού την αφήσει να κτυπήσει μια φορά στο έδαφος την κατευθύνει σε όποιο τετράγωνο θέλει. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ένας από τους παίχτες αποτύχει να επιστρέψει την μπάλα  ή διαπράξει σφάλμα (φάουλ). Τότε φεύγει από το γήπεδο  και πάει στο χώρο αναμονής.  Οι υπόλοιποι παίχτες κινούνται με φορά του ρολογιού για να συμπληρώσουν τη θέση αφήνοντας το τετράγωνο Δ  κενό για την είσοδο του νέου παίχτη.

Ένας παίχτης κάνει σφάλμα  όταν:

 • Αποτύχει να επιστρέψει την μπάλα σε άλλο τετράγωνο.
 • Αν χτυπήσει την μπάλα με γροθιά ή από  ψηλά
 • Αν η μπάλα όταν τη στέλνει χτυπήσει γραμμή (εξαιρείται η διαγώνια γραμμή του σέρβις).
 • Αν η μπάλα αγγίξει άλλο μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια.
 • Αν πιάσει την μπάλα ή καθυστερήσει την μεταφορά της.
 • Αν πατήσει ή περάσει τη γραμμή του σέρβις την ώρα που σερβίρει.

Ο πιο κάτω σύνδεσμος (link) θα βοηθήσει ακόμα καλύτερα στην κατανόηση του παιχνιδιού. 

https://www.youtube.com/watch?v=R0QU---odHI&feature=related

 

Πηγές: 

Erlbach, A. (1997). Sidewalk Games Around the World. Brookfield, CT: Millbrook Press. 

Lankford, M.(1992). Hopscotch Around the World. New York: Morrow Junior Books. 

Λουκόπουλος, Δ.(1926).  Ποια παιχνίδια παίζουν τα Ελληνόπουλα, Αθήνα, Εκδοτική Εταιρία «Αθήνα». 

Disney Family Fun, Chalk & Pavement Games. Αντλήθηκε από το διαδίκτυο 11/6/2010. http://familyfun.go.com

Squidoo, Hop Scotch Games For Family Fun. Αντλήθηκε από το διαδίκτυο 11/6/2010. http://www.squidoo.com/hopscotchgames

Alberta education, Physical Education on line. Αντλήθηκε από το διαδίκτυο 11/6/2010. http://education.alberta.ca/physicaleducationonline/ 

You tube, 4 square Αντλήθηκε από το διαδίκτυο 11/6/2010. https://www.youtube.com/watch?v=R0QU---odHI&feature=related

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

Παιχνιδια διασκεδασης ασκησης, δημιουργικοτητας και συνεργασιας στην αυλη του σχολειου

  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Μαριοσ νικολαου

1.Παιχνίδια με σχοινάκια
Τάξεις: Β΄-Στ΄
 Ομάδες: 3-4 παιδιών
 Χώρος: Στην αυλή στους ζωγραφισμένους κύκλους
 
Ιδέες για παιχνίδια:
 
§*Δύο γυρίζουν το σχοινάκι, ένας πηδά, ένας μετρά-διαιτητής(εκτός εάν συμμετέχει)
§*Μπαίνουν δύο μαζί και πηδούν συγχρονισμένα. Αλλαγή θέσεων και ζευγαριών για συνεργασία όλοι με όλους.
§*Ατομικός διαγωνισμός: ο καθένας μετρά τα άλματά του και προσπαθεί να βελτιώσει το ρεκόρ του.
§*Αλλαγή στον τρόπο άλματος: Το ίδιο για όλους ή το κάθε παιδί διαλέγει να κάνει άλματα όπως θέλει (γυρίζοντας σταδιακά στροφή, στα δύο, κουτσό, με νεκρό χρόνο ή απευθείας, ποικιλία αλμάτων).

 

§*Είσοδος την ώρα που οι δύο γυρίζουν το σχοινάκι.
§*Άλματα μέχρι να συμπληρώσουν το αλφάβητο
§*Ορίζουν εθελοντικά πιο γρήγορο ρυθμό. Ο καθένας αποφασίζει λέγοντας «θέλω αργά» ή «θέλω γρήγορα»
§*Σμίγουν δύο ομάδες 3-4 παιδιών και μπαίνουν στη μέση 4-6 παιδιά. Όποιου «μείνει» το σχοινάκι πάνω του αλλάζει θέση με ένα από τα παιδιά που γυρίζουν το σχοινάκι ή μένει έξω ως διαιτητής. Συντονίζονται και συζητούν για το πώς θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν.
§*Το παιδί στη μέση κάνει σχοινάκι ατομικό ενώ οι δύο γυρίζουν το μεγάλο. *Συντονισμός με τα παιδιά που γυρίζουν το μεγάλο σχοινάκι.
§*Ρολόι: Ένα παιδί γυρίζει χαμηλά το σχοινάκι και οι άλλοι πηδούν, ενώ βρίσκονται σε κύκλο, για να το αποφύγουν.
§*Κανόνες:
§Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους.
§Αν «χάσω» στα πρώτα 3 άλματα δικαιούμαι 2η ευκαιρία.
§Η σειρά ορίζεται με αριθμούς τυχαία. Συνεχίζουμε από τον αριθμό που μείναμε στο επόμενο διάλειμμα.
§Το κάθε παιδί επιλέγει τι είδους άλματα θα κάνει

 

2. Παιχνίδια στα κουτάκια με αριθμούς
 
Τάξεις: Α-Στ΄
Ομάδες: 4-6 παιδιών
Χώρος: Στην αυλή στα ζωγραφισμένα κουτάκια με αριθμούς
 
Ιδέες για παιχνίδια (διαθεματικά με τα μαθηματικά):
§*Πέρασμα των αριθμών με τη σειρά με πηδηματάκια ή κουτσό, άλμα από το ένα στα δύο.
§*Μοτίβο κίνησης και πέρασμα αριθμών (2-4-6...1-3-5, με πίνακες πολλαπλασιασμού όπως 4-8-12 κλπ, τρίγωνοι-τετράγωνοι αριθμοί 1-3-6-10-15... και 1-4-16-25...). Διαλέγουν το τρόπο που θα πηγαίνουν από τον ένα αριθμό στον άλλο.
§*Φτιάχνουν αριθμούς με συγκεκριμένο αριθμό αλμάτων. Παράδειγμα: Φτιάξε τον αριθμό 8 με δύο άλματα (ζευγάρια αριθμών 1-7, 2-6...),. Φτιάξε τον αριθμό 35 με τρία άλματα (δείχνουν διάφορες λύσεις που βρήκαν).
§*Περνούν μοτίβα-πίνακες πολλαπλασιασμού 6-12-18-24, 7-14-21-28-35...

Συνεργασία 2 παιδιών :
§*Σταθείτε σε δύο αριθμούς που το άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο είναι...
§*Φτιάξτε όλα τα ζευγάρια αριθμών που το γινόμενο τους είναι... 16. *Δείξτε στα άλλα παιδιά, βρείτε τους παράγοντες του αριθμού...
§*Σταθείτε σε δύο αριθμούς τυχαία. Βρείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε το άθροισμά τους ή το γινόμενό τους...Παίζουν ταυτόχρονα πολλά ζευγάρια αναλόγως του μεγέθους του κουτιού. Όταν ακουστεί ίδιος αριθμός-αποτέλεσμα από 2 ζευγάρια, τα παιδιά αλλάζουν ζευγάρια μεταξύ τους.
§*Το ένα παιδί κάνει 2 ή 3 ή ...5 άλματα σε αριθμούς και το άλλο πρέπει να βρει το άθροισμα των αριθμών.
§*Bάζουν με τη σειρά ένα αντικείμενο σε ένα σημείο και το άλλο παιδί λέει τις συντεταγμένες του. Για αρίθμηση των αξόνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν καρτέλες με αριθμούς.
§*Προχωρούν με κουτσό σε ένα σημείο και καλούν το άλλο παιδί να πει τις συντεταγμένες του σημείου. Μπορεί να γίνει και το αντίστροφο: Το ένα παιδί λέει τις συντεταγμένες ενός σημείου και το άλλο παιδί πάει με κουτσό στο σημείο εκείνο.  

Συνεργασία ομάδων:
§* Παιχνίδι μεταξύ ομάδων: δίνεται φυλλάδιο με μαθηματικές προτάσεις και όταν βρίσκουν τη λύση προχωρούν στον επόμενο αριθμό ή τον προσθέτουν στον προηγούμενό τους (προτεραιότητα πράξεων, κλάσματα, λόγοι-αναλογίες , πιο απλά προβλήματα και πράξεις  για μικρότερους) .
§*Ελεύθερα μπαίνει το κάθε παιδί της ομάδας σε ένα αριθμό. Η άλλη ομάδα προσπαθεί να βρει το άθροισμα όλων των αριθμών. *Σκέφτονται τρόπους για να τα καταφέρουν όσο πιο γρήγορα (π.χ. προσεταιριστική, επιμεριστική ιδιότητα).
§*Ανακαλύπτουν μοτίβα και καλούν την άλλη ομάδα να βρει τον επόμενο αριθμό
 

3. Παιχνίδια στα κουτάκια με το αλφάβητο:
Ιδέες για παιχνίδια (διαθεματικά με τα ελληνικά): 
§*Πέρασμα αλφαβήτου με διάφορες κινήσεις (άλματα, κουτσό, περπάτημα) λέγοντας φωναχτά το κάθε γράμμα.
§*Φτιάχνουν με γράμματα το όνομά τους
§*Φτιάχνουν με συλλαβές το όνομά τους κάνοντας αλματάκια (όσα και οι συλλαβές) και φωνάζοντας τις συλλαβές Ε-ΛΕ-ΝΗ, Α-ΝΤΡΕ-ΑΣ.
§*Πηδούν μόνο σε φωνήεντα
§*Πηδούν μόνο σε σύμφωνα
§*Φτιάχνουν σε ζευγάρια δίψηφα φωνήεντα, δίψηφα σύμφωνα, συνδυασμούς.
§*Βρίσκουν μεγάλες λέξεις και τις περνούν με κουτσό
§*Βρίσκουν λέξεις που να έχουν 5 γράμματα ... και τις φτιάχνουν με άλματα ή κουτσό ή χοροπηδηχτό σκίπινγκ ή γκάλοπ.
§*Φτιάχνει το ένα παιδί μια λέξη και τη διαβάζει  το άλλο.
 

4. Τα παιδιά παίζουν φιδάκι χρησιμοποιώντας πώματα για πιόνια

5. Τα παιδιά παίζουν σκάλα στην αυλή χρησιμοποιώντας πώμα για ρίξιμο στους αριθμούς

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ